Over de hele wereld worden verschillende dranken gedronken, elk met een eigen geschiedenis, ambacht en passie. Elk land heeft wel een nationale drank die een essentieel onderdeel van de cultuur en identiteit vormt. Veel families en bedrijven dragen generaties lang bij aan het behoud van deze tradities en het perfectioneren van hun producten. Veel landen hebben een eigen drankje waar ze trots op zijn.
Mexico
Voor Mexico is het geen verrassing dat tequila de meest geliefde drank is. Nog voor de Spaanse bezetting waren de inheemse volkeren al bezig met het winnen van sap uit de agaveplant. Toen de Spanjaarden arriveerden, gingen de bewoners experimenteren door dit agavesap te distilleren, wat leidde tot de creatie van mezcal.
In de 17e eeuw werd de productie van tequila verder geperfectioneerd. Distilleerderijen ontdekten dat de blue weber agave (Agave tequilana Weber) het beste smaakprofiel bood. In 1758 kreeg de familie Cuervo de eerste vergunning om agave te verbouwen en tequila te produceren. Andere families volgden, en uiteindelijk kreeg tequila een beschermde status van de overheid. Dit gebeurde allemaal in de stad Tequila, in de staat Jalisco.
Sindsdien is tequila wereldwijd bekend geworden, en wanneer je een goede tequila drinkt, weet je zeker dat deze met zorg is geproduceerd. Een modern tequilamerk dat de Mexicaanse passie belichaamt, is Ocho, met de Ocho Reposado tequila als hun pronkstuk.
Japan
Het zal je misschien verbazen, maar whisky heeft een belangrijke plaats in Japan. De wortels van Japanse whisky liggen in Schotland, waar Masataka Taketsuru in 1918 kennis opdeed over het whiskyproces. Hij studeerde aan de Universiteit van Glasgow en werkte bij verschillende distilleerderijen. In 1920 keerde Taketsuru terug naar Japan, waar hij werd ingehuurd door Shinjiro Torii om de eerste Japanse distilleerderij, Suntory, op te richten.
Aanvankelijk viel whisky niet in de smaak bij de Japanse bevolking vanwege het zware karakter. Suntory speelde hierop in door lichtere en zachtere whiskyvarianten te maken, aangepast aan de Japanse smaak. In 1934 verliet Taketsuru Suntory om zijn eigen distilleerderij, Nikka, op te richten.
In de jaren 70 en 80 kreeg Japanse whisky ook internationaal erkenning en verschillende prijzen, waardoor Japan wereldwijd werd erkend als een echt whiskyland. Het merk Hibiki, onderdeel van Suntory, produceert nu de bekende Hibiki Harmony-whisky.
Peru
De nationale trots van Peru is de drank pisco. Toen Peru in de 16e eeuw door Spanje werd gekoloniseerd, maakten de Spanjaarden kennis met de druiventeelt. Door het gunstige klimaat werden steeds meer druivenplantages aangelegd. Toen de Peruaanse wijnproductie begon te concurreren met die van Spanje, legde Spanje beperkingen op aan de export van Peruaanse wijn.
Met het overschot aan druiven experimenteerden de Peruanen en distilleerden ze gefermenteerde druiven, waaruit een krachtige drank voortkwam: pisco. De drank is vernoemd naar de vallei van Pisco, waar de productie ontstond.
Tegenwoordig is pisco wereldwijd populair, mede door de opkomst van de cocktail Pisco Sour, wat heeft bijgedragen aan de internationale bekendheid van de drank.
Brazilië
Een andere Zuid-Amerikaanse drank die de wereld heeft veroverd, is cachaça. In de 16e eeuw werd suikerriet door de Portugezen geïntroduceerd in Brazilië. De tot slaaf gemaakte arbeiders ontdekten dat het sap dat vrijkwam uit suikerriet kon worden gefermenteerd en gedistilleerd tot een drank die bekend werd als cachaça.
In de 17e eeuw begon cachaça de Portugese brandewijn in populariteit te overtreffen, waardoor Portugal hoge belastingen oplegde om de consumptie te beperken. Dit leidde tot opstanden onder de Braziliaanse bevolking. Uiteindelijk werd cachaça een symbool van onafhankelijkheid en verzet tegen de Portugese overheersing.
In 2003 werd cachaça officieel erkend als nationale drank van Brazilië, en de productie wordt sindsdien beschermd. In 2013 werkten Brazilië en de Verenigde Staten samen om de drank wereldwijd bekender te maken.